Waarom kan een diodelaser gebruikt worden om haar te verwijderen?

Het laserlicht dringt door tot in de haarwortel (follikel) en het haarzakje om deze te beschadigen, zodat het haar niet teruggroeit of de toekomstige haargroei vertraagt. Uiteindelijk wordt het permanente ontharingsresultaat bereikt.

Wie voert de behandeling uit?

De behandeling wordt uitgevoerd onder medisch toezicht van een gekwalificeerde lasertherapeut die een opleiding volgde voor de behandeling met de Definitive Plus Diodelaser. Er is steeds aandacht voor hygiëne, kwaliteit en veiligheid. Tijdens een verkennend gesprek bij de testsessie of eerste behandeling wordt er steeds voldoende informatie gegeven en worden de persoonlijke noden en vragen bekeken. 

Hoeveel behandelsessies zijn er nodig om het gewenste resultaat te bereiken?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren die persoonsgebonden zijn:

  • Te behandelen zone

  • Geslacht

  • Leeftijd

  • Hormonale schommelingen

Studies tonen een gemiddeld haarverlies van ongeveer 80% aan na 4 tot 6 behandelsessies. Er wordt aangeraden tussen de behandelingssessies zo’n 6 tot 8 weken tijd te laten.

Zal het haar terugkeren?

Bij de meeste klanten zal het haar op de behandelde zone na verschillende sessies niet meer teruggroeien.
Sommige klanten ervaren niet het gebruikelijke patroon van haarreductie met laserontharing. Dit kan te wijten zijn aan een onderliggende hormonale balans die verstoord is. Dit wordt individueel per behandelsessie bekeken zodat het gewenste resultaat bereikt wordt.

Hoe bereid ik me voor op laserontharing?

De te behandelen zone moet 2 tot 3 dagen voor de behandelsessie haarvrij gemaakt worden door te scheren of het gebruik van ontharingscrème. Voor de laserbehandeling mag je 6 weken niet epileren of waxen. Anders zal de behandeling niet effectief zijn.  Daarnaast vermijd je best zon, zonnebank of zelfbruiner op de te behandelen zone gedurende 2 weken voor uw behandeling. Gebruik geen geparfumeerde lotion en deodorant op de dag van de behandeling.

Wat te doen na laserontharing?

Na de behandeling is blootstelling aan de zon gedurende 2 weken afgeraden. Indien je last hebt van een droge of gevoelige huid kan je gebruik maken van een pH-neutrale lotion of flammazine. Let gedurende 3 dagen op met geparfumeerde lotions en deodorant.

Kunnen alle lichaamszones onthaard worden door het lasertoestel?

Elke zone kan onthaard worden door middel van laserontharing met uitzondering van de wenkbrauwen.

Kan laserontharing de huidfunctie beïnvloeden?

Neen, laserontharing heeft geen invloed op de verschillende huidfuncties. Met huidfuncties bedoelen we:

  • Zweten
  • Lichaamstemperatuur reguleren
  • Sensibiliteit
  • Lichaamsfuncties beschermen
  • Absorberen
  • Immuniteit
  • ...

Waarom zit er een periode van 6 tot 8 weken tussen de behandelsessies? 

De verschillende behandelsessies en de tussenperiodes worden gebruikt om volledige ontharing te verkrijgen. Haargroei kent 3 fases: de groeifase (anagene fase), de overgangsfase (catagene fase) en de rustfase (telogene fase). Ieder haartje volgt zijn eigen haarcyclus waardoor de haren zich op eenzelfde moment in een verschillende fase kunnen bevinden. Tijdens de groeifase (anagene fase) is er pigment melanine aanwezig rond de haarwortel (follikel). De laserstraal zal het pigment volgen naar de wortel en het vervolgens vernietigen. 

Is laserontharing pijnlijk?

Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld door het laserhandvat. Doordat de huid afkoelt, zal je de laserstraal als minder pijnlijk ervaren. De laserenergie die vrijkomt bij de behandeling wordt zo gebruikt zonder de huid te beschadigen. Het gevoel van de laserbehandeling kan het best vergeleken worden met een fijn elastiekje dat tegen de huid wordt geslagen. 

Hoelang duurt een lasersessie?  

De duur van de behandelsessie hangt af van de zone die je wenst te ontharen. De geschatte tijd per behandeling wordt weergegeven bij de online boeking van de afspraak. Wanneer je een eerste afspraak maakt, bespreken we ook steeds de verwachtingen.  

Heeft laserontharing effect bij alle huid- en haartypes? 

Omdat dit toestel gebruik maakt van drie verschillende golflengtes: Alexandrite 755nm, Diode 808nm en Yag 1064 kan elk huid- of haartype in elke periode van het jaar veilig, snel en effectief behandeld worden. Zowel donkere haren als lichte en dunne haren kunnen behandeld worden. Enkel witte en grijze haren kunnen niet behandeld worden omdat deze geen pigment bevatten en de laserstraal deze vervolgens niet kan vernietigen. 

Een diodelaser werkt dieper in de huid dan de klassieke IPLmethode waardoor de resultaten duurzamer zijn. De diodelaser kan op bijna alle zones van het lichaam gebruikt worden. 

Wat is het verschil tussen diode en IPL?

Wanneer is laserontharing niet mogelijk? 

In volgende situaties is het niet aangeraden om een laserbehandeling te ondergaan:  

  • Zwangerschap 
  • Zonnebrand 
  • Epilepsie 
  • Kanker  
  • Pacemaker 
  • Gebruik van bepaalde medicijnen (roaccutane, isotretoïne, antidepressiva, St. Janskruid, antibiotica, vitamine A-crème). 

Daarnaast wordt behandeling op littekens, grote moedervlekken en tattoos vermeden.  
Aarzel niet om contact op te nemen indien je twijfelt of je in aanmerking komt.